1921 yılında Ankara’nın Kalecik İlçesi’nde Dr. Hilmi Tamkoç’un kızı olarak dünyaya gelmiş.
Orta öğrenimini İstanbul’da Arnavutköy Kız Koleji’nde, liseyi İzmir Kız Lisesi’nde tamamlamış. Dil Tarih Coğrafya Fakültesi’nin İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü’nden mezun olmuş.
1960 yılında Birleşmiş Milletler bursu ile iki yıllığına ABD’ye gitmiş. Michigan Üniversitesi’nde sosyal hizmetler alanında master yapmış.
İkinci gidişinde 15 yıl kalmış. Bu süre zarfında North ve South Carolina’daki üniversetelerde öğretim görevlisi olarak çalışmış.
Emekli olduktan sonra yurda dönmüş ve Bodrum’a yerleşmiş.
***
Günseli, Prof. Dr. Nermin Abadan Unat’ın önerisiyle, 1991 yılında Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği’nin (ÇYDD) Bodrum Şubesi’ni kurdu ve ilk başkanı oldu.
Derien Ekoloji (Ege Yayıncılık) adlı bir derleme yaptı. Ağaçkakan (İzmir) Dergisi’nde yazıları çıkardı. Son olarak Eko Feminizim üzerine bir kitap hazırlıyordu.
Doğa tutkunu olan Günseli, bir ağacın büyümesini günbegün izleyen ender çevrecilerdendi. Onun çevreci olması, birlikte pek çok gezi yapmamızı sağladı. Örneğin; Çökertme, Mazı, Kızılağaç, Labranda ve Alinda, Stratonike, Euromos ve Heraklia, Mandalya Koyu, Dalyan, İztuzu ve Caunos, Akyaka, Çeşme ve diğerleri ...
Edibe Berk, Sevim Göktekin, Vahide ve Dilek Adısanlı, Rezin Casher, Sezgin Akgüç, Ülker Erginsoy, Yüksel Akbuğ ve ben...
Bir sevgi çemberiydik.
Ve bu hep böyle sürecek zannetmiştik.
Yaşama sevinciyle dolu olan Günseli, ilerlemiş yaşına rağmen 1991 yılında, kapılarını çevre ve insan ilişkileri konulu araştırma ve tartışmalara açmış olan İngiltere’deki Schumacher Collage’da altı haftalık bir kursa katılmış, böylece çevrebilim konusunda çıkan yeni dergi ve kitaplarla dostluğunu derinleştirmişti. Bursa Üniversitesi Kadınlar Derneği’nin çevre sorunları paneline konuşmacı olarak çağrılmış, “Ekolojik Benlik Geliştirme” konusunda hazırlık yapma fırsatı bulmuştu. 1992 yılında Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği’nin (ÇYDD) düzenlediği 21. Yüzyıla Doğru Çevre Sorunları Paneli’nde “Derin Ekoloji’nin Felsefi Tekelleri” başlıklı bir konuşma yapmış, bu konuyu ilk defa kamuoyuna sunmuştu.
Ölümünden iki ay önce Türk – Yunan kadınları arasında kurulacak bir diyaloğa yardım ve barışa katkıda bulunmak üzere, Win – Peace Örgütü’nün Sakız Adası’nda düzenlediği toplantıya Zeynep Oral’la birlikte katılmıştı.
“Ölümünden iki ay önce” dedim, değil mi?
Günseli 8 Temmuz 1998’de öldü. Halbuki gelecek için ne hayaller kuruyordu. Örneğin, Gökçebel Köyü’nde arsa alacak, ev yapacaktı.
Gökçebel Köyü’nün Mezarlığı’na gömüldü.
***
Bugün, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği’nin, Yukarı Gökçebel Mahallesi, Köyiçi mevkiinde bulunan, yardımseverler tarfından onarılmış, eski Muhtar Odası’nı Çağdaş Okuma Odası olarak, öğrencilerin kullanımına açtığı gün.
Ben, bu çok anlamlı güne Günseli Tamkoç için hazırladığım üç pano ile katılıyorum.
Çok heyecanlıyım.
Bu panoların hazırlanmasında: Oasis Alışveriş Merkezi Genel Müdürlüğü’nde çalışan elemanlara (emekleri için), Cingöz Color’dan Hasan Yavuz’a, Gençlik Kırtasiye – Copy Center’dan Aslan Ovalıceylan’a, Han Cam’dan Seyithan Durgun’a, (bana katlandıkları için), Yarımada Gazetesi’nden Yaprak ve Üzeyir Çetinkaya’ya (destekleri için) çok teşekkür ederim.
Doğal olarak en büyük teşekkürüm sevgili Mazhar Vardar’a. Okuma Odası’nın elektrik tesisatını Oasis olarak üstlendiği için.
(Kısmen anılarımdan alınmıştır).
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder