29 Temmuz 2010 Perşembe

13.4 MÜŞİR AHMET ŞAKİR PAŞA

Müşir Ahmet Şakir Paşa, İstanbul'da doğmuş.

Harbiye'den 1858'de Kurmay Yüzbaşı olarak orduya katılmış. Tuna Vilayeti'nde Rusçuk Mutasarrıflığı, Bağdat Merkez Mutasarrıflığı, Sofya Mutasarrıflığı, Anadolu Demiryolu Müfettişliği, Hersek Ordusu Kurmay Başkanlığı gibi görevlerde bulunmuş ve 1877 Rus savaşında Ferik rütbesiyle Karapınar Komutanlığı'na, Orhaniye Mevki Kumandanlığı'na ve 1880'de Müşir olarak Petersburg Büyükelçiliği’ne tayin olmuş. Orada on yıl kaldıktan sonra 1890'da İstanbul'a dönmüş. Girit'e Vali Vekili olmuş. Anadolu Vilayetleri Umumi Müfettişi iken ölmüş. Kurtbey Hanı hakkında yazmış olduğu bir layiha İstanbul'da yayınlanmış. (Türk Ansiklopedisi, Cilt XXX, Milli Eğitim Basımevi - Ankara 1981. s. 198.)

Müşir Ahmet Şakir Paşa'nın Naim, Nedim ve Nebil adlarında üç oğlu, Fatma Munise adında bir kızı varmış.

Naim bey, babasının Rusya'da bulunduğu sırada, Rus Askeri Akademisi'nde okumuş. Çar'ın oğlu ile sınıf arkadaşı olmuş.

Naim bey denizci, Nebil ve Nedim beyler karacıymış.

Nedim bey, sonra askerlikten ayrılmış, sivil hayata geçmiş ve Muğla Kaymakamı iken emekli olmuş. Valantin hanımla evlenmiş.  Üç çocuğu olmuş.  Şakire, Leyla ve Veli.

Her ailede olduğu gibi Nedim bey ailesinde de ilk çocuk erkek olarak beklenmiş. Doğal olarak büyükbaba Ahmet Şakir Paşa'nın ilk torununa Şakir adı verilecekmiş. Ama dünyaya gelen bebek kız olunca adı Şakire olmuş.

Ve Şakire, Yozgatlı Çapanoğullarından Muzıka - i Humayun Kumandanı Mirliva Osman Paşa'nın dördüncü kuşaktan torunu Ahmet Rahmi Belgerden ile evlenmiş.

Nereden nereye...

Ne iyi etmişim de bu anıları yazmışım. Yoksa aynı sülaleden kız aldığımızı hiçbir zaman bilmeyecektik.

Sonradan Polatlı'daki Topçu Atış Okulu Kumandanı olan Ahmet Rahmi (Belgerden) Paşa, Şakire yengeyi Tokatlıyan'ın çay salonunda görüp beğenmiş. Semra ablam böyle söyledi.

Ve devam etti, "anneannem Valantin hanım şık ve zarif, ileri yaşlarında bile çok bakımlı, arkası çizgili siyah çorap giyen, saçlarını berberde yaptıran, son gününe kadar Tokatlıyan'da çayını içen seçkin bir hanımdı" dedi.

 Ben de, "sizde de aynı hasletler olduğuna göre demek ki bunları anneannenizden tevarüs etmişsiniz" dedim.

Rahmi Paşa ile Şakire yengenin üç çocukları oldu. Semra, İnş. Müh. Neylan Ünsaç ile; Verda, Yük.İnş. Müh. Sedat Üründül ile; Saman, Boğaziçi'nin güzel kızlarından kolejli Esin Nogan ile evlendi.

Atıfet (Emcioğlu) yenge ve Hayrünnisa (Özçeri) yenge gibi, Esin de "kocamın ailesini kendi ailem gibi severim" diyen gelinlerdendir.

***
Aile büyüklerimizden "Mürşide Hanım"ı anlatırken Nişantaşılı akrabalarımı yakından tanıyacaksınız. Ama ben burada biraz sevgili kuzenim Saman Belgerden'den söz etmek istiyorum. Saman İstanbul Üniversitesi, İstanbul Tıp Fakültesi'ni birincilikle bitirdi. Üveis (Maskar) dayımın öğrencisi oldu. Notu çok kıt olan dayım Saman için, "eğer 10'un üzerinde not olsaydı verecektim" demişti bana. Bunu Üveis dayımı anlatırken yazdım. Burada bir kere daha yazmak istedim.

Saman, akademik kariyer yaptı. Profesör oldu. Hiç muayenehane açmadı. İstanbul Tıp Fakültesi (halkın kullandığı yaygın ismiyle Çapa Tıp Fakültesi) Acil Ana Bilim Dalı Başkanlığ'ndan emekli oldu. Hem üniversite camiasında hem aile içinde sayıldı ve sevildi.

Galatasaraylıdır. Tenis oynar. Yeğenleri Hasan Ünsaç ile Ömer Üründül'ün sevgili dayılarıdır.

Saman ile Esin'in Bülent Şenol ile evli olan biricik kızları Reyan da babası gibi okuduğu okulları birincilikle bitirdi.

Torun Defne'nin, okuyacağı okulları nasıl bir derece ile bitireceği şimdilik bilinmiyor, çünkü henüz küçük.


Bazı albümlerden hiç ummadığım resimler çıktı. 

Örneğin bu resim Sedat Üründül'den geldi.
Önde, ben ve anneannem. 


Arkada, sol başta: 

Annem, Şakire yenge, ciciannem. 
Ciciannemin önünde ağabeyim,
yanında Semahat (Ulaş) abla. 


En arka sıra: sol başta: 

Adil Güray, Rahmi Belgerden ve babam. 

Yer: Üsküdar. Evimizin bahçesi.
1931 yılı olmalı.


Arkada: 
Şakire Belgerden ve Ahmet Rahmi Belgerden

Önde: 

Şakire Belgerden'in babası Nedim Çapanoğlu

Bu fotoğraf, 

Rahmi Belgerden Konya'da 
kumandan olduğu zaman çekilmiş.
Tarih: 27 Temmuz 1940.


Müşir Ahmet Şakir Paşa

Müşir Ahmet Şakir Paşa



Müşir Ahmet Şakir Paşa'nın mezarı.

9 yorum:

  1. Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  2. Değerli Olcay Hanım,
    11 Temmuz 2013 günü kuzenim Abdulkadir Çapanoğlu ve eşi Nedret ile sizi Bodrum’da evinizde tanımaktan olan mutluluğumu ifade edecek kelime bulamıyorum.
    Öğlen için yaptığınız lezzetli zeytinyağlılar, börekler ve sonra dondurma için çok teşekkür ederim.
    Çapanoğlular aile sitemiz için dün yazdığınız mail beni çok mutlu etti. Müşir Ahmet Şakir Paşa hakkındaki aydınlatmalarınız ve soy ağacımdaki eksiklerin tamamlanması şu anda 4380 kişiyi içine alan soy ağacımıza 19 yeni kişi ekledi.
    Eğer müsade ederseniz Müşir Ahmet Şakir Paşa hakkında yazmış oldunuz yazınızı Soy Ağacımızın Büyükler kısmından Olcay Akkent tarafından Blogunda 13.4 sıralamasında yazılmıştır diye yayınlamak isterim.
    Sizi tanımaktan çok memnun olduğumu tekrar yazarken hürmetler sunarım.
    M. Celalettin Çapanoğlu
    Kuşadası, 12 Temmuz 2013

    YanıtlaSil
  3. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  4. Değerli Celalettin Bey,

    Dün çok özel bir gün yaşadık. İlk kez buluştuk ve ÇAPANOĞLU ailesi hakkında çok kapsamlı konuştuk.

    Büyük emeklerle oluşturduğunuz şecerenizi ekranda gördüğüm zaman hayran oldum. Kutlarım sizi.

    Anılarımda her yazdığımı büyük bir keyifle yazdım. O insanları yazarken daha çok sevdim. Müşir Ahmet Şakir Paşa onlardan biridir ve içinde bir sürpriz vardır. O aileden kız aldığımız bu vesile ile ortaya çıkmıştır.

    Ben anılarımı kısa öyküler halinde yazdım. Rahat okunsun diye. Ve onları 'Onlu Tasnif Sistemi'ne göre blogumda kullandım. Örneğin,

    13. OSMAN PAŞA'NIN HISIMLARI
    13.1 (Uzun Etek) Rıza Bey
    13.2 Mahmut Nedim Paşa
    13.3 Çapanzade Ömer Hulusi Efendi
    13.4 Müşir Ahmet Şakir Paşa
    13.5 Agah Efendi

    Bu düzen, anılarımın tümü için geçerlidir. Eğer İÇİNDEKİLER'e bakacak olursanız bunu çok iyi görürsünüz.

    Blogumdan arzu ettiğiniz kısımları (tabii kaynak göstermek koşu ile, ki siz bunu yapacağınızı söylüyorsunuz) alabilir, istediğiniz yerde kullanabilirsiniz.

    Değerli Celalettin Bey, ben de sizi tanımaktan büyük bir memnuniyet duydum. Dünkü beraberliğimiz bir başlangıçtı. Eminim hep devam edecektir.

    Nazik sözleriniz için çok teşekkür ederim.
    Saygılarımla,
    Olcay

    YanıtlaSil
  5. Sayın Olcay Hanım, İnternette dolaşırken sizin bu sayfanıza rastladım. Müşir Ahmet Paşa ilgimi çekti.Ben Sinop'lu emekli tarih ögretmeniyim. 1923 yılında yayınlanmış Sinop Kitabeleri isimli kitap üzerinde çalışmalarda bulunuyorum.Orada Sinop'ta gömülü ünlü kişiler arasında Müşir Ahmet Paşa'da geçiyor.Sizce bir sakıncası olmazsa Ahmet Paşa'nın yukarıdaki resmini orada kullanmak istiyorum.Ayrıca Ahmet Paşa'nın Anadolu Vilayetleri Umumi Müfettişi görevinde iken öldüğünü yazıyorsunuz.Nerede öldüğü yazmıyor. Bu konuda da yardımcı olabilirseniz sevinirim. Saygılarımla İsmail Ulus ulusismail@yahoo.com

    YanıtlaSil
  6. İsmail Bey,
    Bana yazdığınız için çok teşekkür ederim.
    Size, Müşir Ahmet Şakir Paşa hakkında daha
    çok bilgi vermek için aşağıdaki link'i gönderiyorum.

    Abdülkadir Çapanoğlu akrabamdır ve devamlı
    Yozgat Gazetesi'ne yazmaktadır. Fotoğrafı,
    kaynak belirterek, kullanabilirsiniz. Bana
    yazdığınız için tekrar teşekkür ederim.
    Saygılarımla, Olcay Akkent


    http://www.yozgatgazetesi.com/yazarlar.asp?yazar=37&yazi=1890

    YanıtlaSil
  7. Merhaba,
    Ben de sizin gibi şecere çıkartmak üzere araştırma yapıyorum.Yukarıda bahsettiğiniz Nebil Çapanoğlu sonradan Anadolu ve Rumeli Demiryolları Komiseriolmuş veMeliha ve Kerime adında iki kızı olmuş ise şeceremizde ortak kişiler var demektir.
    Meliha hanım Doktor Zeki Ziya Eden ile evlenir ve babaannem Fitnat ve ablası Bedriye hanım adında iki kızı olur.Kerime hanım ise ünlü bestekarımız Osman Zeki Üngör ile evlenir...daha detaylı konuşmak isterim.
    Sevgiler
    Hamiş:Benim de yapmak istediğim şekilde yaptığınız blog çok yararlı ve güzel olmuş.

    YanıtlaSil
  8. Sayın Selmacık, size bu kadar geç yanıt verdiğim için çok üzgünüm. Ancak dünden beri ev yaşanır bir hale geldi. Usta işi bitti. Temizlik yapıldı ve normal hayat başladı.

    Beni okuduğunuz için, yorum yaptığınız için çok teşekkür ederim. Tamamlayıcı bilgilerinizi blogumdaki "Müşir Ahmet Şakir Paşa" başlığının altına not olarak yazacağım.

    Tekrar teşekkür ederim. Sevgiyle.

    YanıtlaSil
  9. Olcay abla saygılar,geçenlerde babaannemden (Nadide Okşit'ten) bana intikal eden Vakıf Evladı olarak Kağıthane Osmanlı arşivinde inceleme yapıyordum inanın sizin düzenlemeniz orada yok.Sizi tebrik ediyorum.saygılarımla.Mimar Ahmet Belgerden (nadide okşit-rahmi paşanın en küçük amcasının eşi,yani İstanbul Başsavcısı Hüseyin Hilmi beyin eşi-kusura bakmayın hatırlatma yaptım)

    YanıtlaSil